Start arrow Start arrow Za mało witaminy C podnosi ryzyko udaru mózgu
Menu główne
Start
Alveo
Szukaj w serwisie
Napisali o nas
O autorach
Poleć nas znajomym
Regulamin witryny
Polityka prywatności
Przyślij artykuł
Sondy

Osada Podzamcze Park - Chęciny - dla inwestorów

Polecamy

Zdrowy organizm

Alveo

Oczyszczanie organizmu

Zygmunt WilkowskiBiocybernetyk

Zygmunt Wilkowski

 

Zdrowe odżywianie

Choroby cywilizacyjne

Nieuleczalne choroby - jak je wyleczyć?

Jak pokonać nowotór złośliwy? Spraw, aby nowotwór, rak nie był dla Ciebie zagrożeniem!

 

Analiza mikropierwiastkowa - ankieta

 

 




"Postawa ignorancji nie zmienia nic w świecie zewnętrznym, jak również w świecie ignoranta." - Artur Nowak
Cytat dnia
Ważnie, żebyśmy nie oduczyli się zadawać pytań.
Za mało witaminy C podnosi ryzyko udaru mózgu
06.06.2006.

Osoby, które spożywają mniejsze niż przecietnie ilości witaminy C mogą mieć wyższe ryzyko zachorowania na udar mózgu.

 

Dr Sudhir Kurl z Finladii wykazał, że mężczyźni w średnim wieku, którzy mają mniejsze poziomy witaminy C we krwi mają dwa razy większe ryzyko udaru niż mężczyźni z wyższymi poziomami tej podstawowej witaminy.
Ponadto, ryzyko związane z niskim poziomem witaminy C we krwi było wyższe u mężczyzn z nadwagą oraz nadciśnieniem. "Chciałbym powiedzieć, że niska zawartość witaminy C w przypadku nadciśnienia podnosi ryzyko udaru" - powiedział dr Kurl.

Przedstawione wyniki ustalono na podstawie badania 2 419 mężczyzn w wieku pomiędzy 42 a 62 rokiem życia. Następnie mężczyźni byli obserwowani przez 10 lat pod względem wystąpienia udaru mózgu. W czasie tego okresu 120 uczestników miało udar. Mężczyźni z najniższym poziomem witaminy C, mniej niż połowę w porównaniu z mężczyznami o najwyższym poziomie, buli 2,4 razy częściej narażeni na udar. W przypadku mężczyzn z nadciśnieniem iloraz ten wzrastał do trzech razy.

Mężczyźni z najmniejszą ilością witaminy C we krwi spożywali dziennie tylko równowartość pół szklanki soku pomarańczowego. Przeciwnie w przypadku dużego stężenia witaminy C, pili dwie szklanki dziennie.

Jest wiele dróg za pośrednictwem których witamina C może zmniejszać ryzyko udaru. Witamina ta działa jak antyoksydant (przeciwutleniacz) neutralizując wolne rodniki wytwarzane przez organizm w trakcje metabolizmu. Wolne rodniki mogą uszkadzać komórki organizmu oraz są związane z miażdżycą. Antyoksydanty jak witamina C chronią organizm przed tworzeniem oraz neutralizują już powstałe rodniki tlenowe. Witamina C również chroni przed miażdżycą wzmacniając ściany naczyń, biorąc udział w syntezie kolagenu oraz zapobiegając wnikaniu białych krwinek w ściany uszkodzonych naczyń.

Aby zapewnić odpowiednią ilość witaminy C wystarczy zrównoważona dieta bogata w owoce i warzywa. Prawdopodobnie witamina C nie jest jedynym ze czynników odpowiedzialnych za wyniki badania. Bardzo ważny jest również zdrowy styl życia.

Stroke 2002;33

Źródło: medicentrum.pl 

Zmieniony ( 05.07.2006. )
Drukuj Wersja do wydruku Email Wyślij znajomym
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Tematy pokrewne
Nowości
Najczęściej czytane

R E K L A M AMiejsce na Twój link
Advertisement
© www.zdrowie.annet.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone.