Start arrow Start arrow Cytrusy i osteoporoza
Menu główne
Start
Alveo
Szukaj w serwisie
Napisali o nas
O autorach
Poleć nas znajomym
Regulamin witryny
Polityka prywatności
Przyślij artykuł
Sondy

Osada Podzamcze Park - Chęciny - dla inwestorów

Polecamy

Zdrowy organizm

Alveo

Oczyszczanie organizmu

Zygmunt WilkowskiBiocybernetyk

Zygmunt Wilkowski

 

Zdrowe odżywianie

Choroby cywilizacyjne

Nieuleczalne choroby - jak je wyleczyć?

Jak pokonać nowotór złośliwy? Spraw, aby nowotwór, rak nie był dla Ciebie zagrożeniem!

 

Analiza mikropierwiastkowa - ankieta

 

 




"Postawa ignorancji nie zmienia nic w świecie zewnętrznym, jak również w świecie ignoranta." - Artur Nowak
Cytat dnia
Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło.
Cytrusy i osteoporoza
14.06.2006.

Jak bardzo wytrzymałe są kości pewnych amerykańskich szczurów? Niemal nie do złamania! Tajemnica leży jednak nie w wyjątkowo silnym szczurzym kośćcu, ale w… soku pomarańczowym. Soki cytrusowe, regularnie podawane gryzoniom w laboratorium uniwersytetu w Kingsvill w Teksasie, zwiększyły gęstości ich kości, chroniąc tym samym przed osteoporozą, chorobą dotąd uważaną za milczącą towarzyszkę starości.

 

 Badaniom poddano 36 samców, podzielonych na dwie grupy. Grupę kontrolną pozostawiono samą sobie. Drugą zaś podzielono na trzy podgrupy (wszystkie zwierzęta wykastrowano): w pierwszej nie zmieniono szczurom diety, a w drugiej i trzeciej do jadłospisu gryzoni wprowadzono odpowiednio: sok pomarańczowy i grejpfrutowy. Dr Farzad Deyhim z uniwersytetu w Teksasie, jeden z uczonych prowadzących te badania, codziennie podawał szczurom sok oraz miąższ z owoców cytrusowych; twierdzi, że pewne składniki cytrusów mogą wpływać na zwiększenie gęstości kości, a zatem – na zmniejszenie ryzyka wystąpienia osteoporozy.

Wyników eksperymentu jeszcze nie opublikowano, a badania kości na poziomie komórkowym wciąż trwają, ale profesor Deyhim jest przekonany, że substancje zawarte w tych owocach powodują wzrost poziomu antyutleniaczy zwalczających wolne rodniki, winne rzeszotowieniu kości. Jedną z nich może być limonoid, składnik cytrusów wielokrotnie już badany z uwagi na jego potencjał w zapobieganiu wielu różnym chorobom.

Rzeszotowienie kości dotyka około 2 milionow mężczyzn i 8 milionów kobiet w samych tylko Stanach Zjednoczonych, alarmuje Amerykańskie Towarzystwo Osteoporozy. W skali państwa rocznie w rezultacie tego schorzenia dochodzi do około 1,5 złamań bioder, nadgarstków czy kręgów, twierdzi dr Bhimu Patil, dyrektor centrum badawczego przy Texas A&M University.

Zanim badacze dogłębnie poznają związek między cytrusami a gęstością kości, polecają urozmaiconą dietę, bogatą we wszystkie cenne dla zdrowia składniki. Najlepiej pochodzące ze świeżych warzyw i owoców.

Źródło: senior.pl

 

Zmieniony ( 19.06.2006. )
Drukuj Wersja do wydruku Email Wyślij znajomym
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Tematy pokrewne
Nowości
Najczęściej czytane

R E K L A M AMiejsce na Twój link
Advertisement
© www.zdrowie.annet.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone.